Begeleiding

PRO Dokkum biedt leerlingen op diverse manieren ondersteuning en begeleiding.
Hier lees je meer over hoe we dit op onze school organiseren.

Mentor
Op PRO Dokkum krijgt iedere leerling elk schooljaar een mentor toegewezen. Per fase kan de inzet van de mentor verschillen. Aan het begin van de schoolloopbaan is het mentorschap het meest intensief.
Gaandeweg de school wordt het mentoraat meer coachend van aard.

Deze mentor begeleidt de leerling en is daarbij voor de leerling naast een aanspreekpunt ook coach,vraagbaak en tevens een bemiddelaar. De mentor heeft regelmatig individuele gesprekken met de leerling en onderhoudt daarbij ook het contact met de ouders. Bijvoorbeeld tijdens een huisbezoek en de bespreking van het Individueel Ontwikkelings Plan (IOP). Belangrijk is dat de mentor een vertrouwensrelatie heeft met de leerling. Mentoren en coaches zijn betrokken bij de begeleiding van de leerlingen. Ze hebben extra aandacht en verantwoordelijkheid voor de leerlingen uit kun klas.

Zorgadviesteam
Regelmatig heeft een leerling extra ondersteuning nodig. Hiervoor heeft onze school een zorgadviesteam. Dit zorg adviesteam bestaat uit :
- De zorgcoördinator 
- De orthopedagoog van PRO Dokkum 
- De orthopedagoog / gedragsdeskundige van het samenwerkingsverband Fryslan Noard. 
- Schoolmaatschappelijk werker 
- GGD Arts 
- Leerplichtambtenaar 
- Gebiedsteam medewerker 
- Wijkagent 
De taak van het ZAT is om gesignaleerde problemen van leerlingen te bespreken en verhelderen en om advies te geven voor een geschikt begeleidingstraject. Dit kan ook betekenen dat een doorverwijzing plaatsvindt naar instanties buiten de school.
Het MDO (multidisciplinair overleg ) wordt voorgezeten door de zorgcoördinator.  

Zorgcoördinator
De zorgcoördinator op onze school is mevrouw S. Wagenaar. Contactgegevens zorgcoördinator: s.wagenaar@prodokkum.nl.

Zie voor meer info over begeleiding het schoolondersteuningsprofiel (SOP) en de schoolgids 2024-2025


Ouder-en jeugdsteunpunt 
Passend onderwijs Friesland


Ieder kind verdient passend onderwijs. Als u vragen heeft over extra ondersteuning, als u behoefte heeft aan een luisterend oor of onafhankelijk advies, staat het Ouder- en jeugdsteunpunt voor u klaar. U kunt bij ons terecht voor informatie en u kunt in contact komen met ervaren mede-ouders. Samen gaan we voor goed onderwijs dat aansluit bij de behoefte en mogelijkheden van uw kind. Kijk voor meer informatie op www.ouderenjeugdsteunpuntfriesland.nl  


Wat kan het steunpunt voor u betekenen?
Kom in contact met ervaringsdeskundigen.
Duidelijke informatie over passend onderwijs in de regio  
Het steunpunt zet zich in voor passend onderwijs voor alle leerlingen in het basis- en voortgezet onderwijs in Friesland.
Als ouder- en jeugdsteunpunt hebben we hierbij drie hooftaken: informeren, steunen en signaleren:  
Informeren
We informeren ouders en jongeren op de website www.steunpuntfriesland.nl met veelgestelde vragen over passend onderwijs en de antwoorden daarop. De informatie komt van het Ministerie van OCW en is aangevuld met hoe het in onze regio werkt.  
Steunen
Heb je behoefte aan advies of een luisterend oor van een onafhankelijke ervaringsdeskundige? Neem dan contact met ons op of vind meer informatie op de websitepagina ervaringsdeskundigen.  
Signaleren
We houden de actuele ontwikkelingen op het gebied van passend onderwijs goed bij. Ook evalueren en analyseren we de ondersteuning die we bieden. Dit alles om de ondersteuning van leerlingen in Friesland verder te verbeteren.